За Св. св. Константин и Елена

Най-старият български курорт "Св. св. Константин и Елена" е разположен в северната част на българското Черноморие на 8 км от град Варна. Курортът има древна слава, която се дължи на уникалното съчетание на горски въздух, минерални извори и море. Изграждането му започва през 1908 г. в околностите на манастира “Св. св. Константин и Елена”. Специфичните природни особености на морския бряг, които правят климата мек и умерен, спокойствието и тишината, естественият парк с вековни дървета, малките заливи със ситен пясък и топлите минерални извори са притегателна сила за туристи от цял свят. Съчетаването им дава възможност за добра почивка и лечение.

Една от историческите забележителности на комплекса е манастир "Св. св. Константин и Елена", който принадлежи към Варненската духовна метрополия. Според предания и легенди манастирът е построен през XIV–XVI век. Група монаси побягнали от турските набези, намерили убежище в гората над днешния к к-с Св. св. Константин и Елена. Там те открили икона на Св. св. Константин и Елена и решили да построят малък манастир в близост до аязмото, от което се знаело че извира лековита вода. По време на Руско-турската война през 1828-1829г. манастирът е бил разрушен и възстановяването му става възможно благодарение на братята Теодосий и Агатий Кантарджиеви от Търново.

На територията на комплекса има множество минерални извори, балнеологични комплекси, открит басейн с гореща минерална вода и др. Минералните води в комплекса са известни с добрите си лечебни свойства. Комплексът разполага и с много спортни съоръжения: тенискортове, игрища за футбол и плажен волейбол, басейни, водно колело. За гостите се организират пътешествия с яхти, риболов, посещения на атракционни заведения, екскурзии до интересни исторически и културни забележителности в България и съседните страни.